İNTERNET İŞLEMLERİ - KARGO TAŞIMA SÖZLEŞMESİ

 

1.     Taraflar

 

İşbu sözleşme www.kolaygelsin.com internet sitesi üzerinden talimat vermek suretiyle kargosunu taşıtmak isteyen Gönderici ve kendisine gönderilen kargoyla ilgili işlem yapmak isteyen Alıcı ile Eyüp Sultan Mah. Mehmet Akif Cad. No 3A Sancaktepe İstanbul adresinde yerleşik Ekol Ekspres Kargo A.Ş. (bundan böyle Taşıyıcı diye anılacaktır) arasında aşağıda mutabık kalınan esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Gönderici, Alıcı ve Taşıyıcı birlikte taraflar olarak anılacaktır.

 

2.     Tanımlar

Kargo                           : Taşıması yapılan paket veya ticari ürünü,

Taşıyıcı                         : Ekol Ekspres Kargo A.Ş.’yi,

Gönderici                     : Kargo gönderen gerçek veya tüzel kişiyi,

Alıcı                             : Kargo gönderilen gerçek veya tüzel kişiyi,

Taşıyıcı Görevlisi          : Taşıyıcı adına kargoyu teslim alan veya teslim eden kişiyi,

Özel Hizmet                  : Standart adresten alım ve teslim hizmetleri dışında müşterilerin talebi ile sunulan ek hizmetleri,

Operasyon Merkezi       : Kargoların Gönderici’den Alıcı’ya taşınması sırasında ilgili hat araçlarına yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı tesisleri,

İş günü                         : Pazar günleri dışında Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerini ifade eder.

 

3.     Sözleşmenin Konusu

İşbu sözleşme, Taşıyıcı’nın www.kolaygelsin.com(bundan sonra internet sitesi olarak adlandırılacaktır) üzerinden Gönderici’den veya Alıcı’dan taşıma veya özel hizmet talimatını aldığı, Türkiye genelindeki kargo gönderilerinin yasal mevzuata uygun olarak, sözleşme ve eklerinde belirtildiği şekilde hasarsız, eksiksiz ve terminlere uygun olarak toplanması, taşınması ve teslimi ile bu hususta tarafların hak ve yükümlülüklerini tanımlamaktadır.

Sözleşme hükümleri, Gönderici ve Alıcı’nın elektronik ortamda hizmet talimatını verdiği andan itibaren yürürlüğe girecek olup kargonun teslimiyle sona erecektir. Kargo ödemesinin henüz tamamlanmamış olması sözleşme hükümlerini ortadan kaldırmayacaktır.

 

4.     Gönderici ve Alıcının Hak ve Yükümlülükleri

4.1. Gönderici ve Alıcı, www.kolaygelsin.com adresi üzerinden elektronik müşteri kaydını eksiksiz şekilde oluşturduktan sonra kargo taşıma talimatı verme ve özel hizmetler satın alma olanağına sahip olacaktır.

4.2. Gönderici, Taşıyıcı internet sitesine kayıt olurken kullandığı kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin gizliliğini korumaktan sorumludur. Gönderici veya Alıcı’nın bu bilgileri başkaları ile paylaşmasından kaynaklı doğabilecek sorunlardan Taşıyıcı sorumlu değildir.

4.3. Gönderici, yürürlükteki yasalar ve mevzuata uymak, gerekli tüm bilgileri sağlamak ve yasaların gerektirdiği tüm belgeleri sunmak zorundadır. Gönderici, bu hükme uymaması nedeniyle doğabilecek her türlü idari, hukuki, mali ve cezai sorumluluğun bizzat kendisine ait olduğunu ve bu hükme aykırılık halinde Taşıyıcı’nın uğrayacağı her türlü zararı tazminle yükümlü olduğunu kabul eder.

4.4. Taşımanın tüm evrelerinde gerçekleşecek vergi ve diğer mali denetimlerde taşınan kargo ticari emtia olup irsaliyesi bulunmaması veya eksik belge nedeniyle el konulması halinde bu kargolara ilişkin sorumluluk Gönderici’ye aittir.

4.5. Gönderici, kargo alıcısının isim-ticaret unvanı ve açık adreslerini, telefon numaralarını, TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarasını tam ve doğru olarak Taşıyıcı’ya vermekle yükümlüdür. Eksik ve yanlış adres bildirimlerinden doğan teslimdeki gecikme ve diğer tüm zararlardan Taşıyıcı sorumlu tutulamaz.

4.6. Gönderici, kargo içeriğini Taşıyıcı’ya teslim sırasında beyan etmek ve belgesini vermekle yükümlüdür. İçeriği beyan edilmeyen veya yanlış beyan edilen tüm kargoların zarar tazmin ve taşınması sırasında çıkan hasarlar ve Taşıyıcı’ya ya da üçüncü şahıslara yansıyan zarar ve ziyanlardan Gönderici sorumludur.

4.7. Ek-1’de belirtilen taşınması yasak kargolar listesinde yer alan kargolar Taşıyıcı tarafından taşınmaz. Bu listede sayılan içerikte kargonun Gönderici tarafından Taşıyıcı’ya teslimi sonrasında Taşıyıcı’nın ya da üçüncü bir kişinin zarara uğraması halinde zararı tazmin yükümlülüğü Gönderici’ye aittir.

4.8. Gönderici, kargo ambalajının, taşıma standartlarının gerektirdiği ölçü ve sağlamlıkta olmasını sağlamak; taşınacak kargoları, herhangi bir şekilde bozulmamış orijinal ambalajında, eğer mümkün değil ise, evsafına ve taşınma koşullarına uygun sağlamlıktaki diğer ambalaj şekillerinde Taşıyıcı’ya teslim etmekten sorumludur.

4.9. Güvenli bir taşımacılık için yeterli sağlamlıkta ambalajlanmayan ve bu sebeple hasar görme ihtimali bulunan gönderilerin Taşıyıcı tarafından taşınabilmesi için, Gönderici, bu kargoların olası hasarı durumunda Taşıyıcı’ya sorumluluk yüklemeyeceğini, sorumluluğun bizzat Gönderici’ye ait olduğunu belirten, Ek-4’te yer alan “Sorumluluk Belgesi” düzenlemek ve Taşıyıcı’ya teslim etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, Taşıyıcı, bu nitelikteki kargoyu taşımama hakkına sahiptir.

4.10. Taşıyıcı, tabiatı gereği araç içi istiflemede, kargonun kendisine ya da diğer kargolara zarar verebileceği için Ek-3’te belirtilen “standart dışı kargo” olarak tanımlanan kargoları taşımama hakkını saklı tutar.

4.11. Gönderici, kargonun Alıcı tarafından kabul edilmediği veya tüm teşebbüslere karşın Taşıyıcı’dan kaynaklanmayan sebepler yüzünden teslim edilemediği durumlarda, kargonun Gönderici’ye iade edilmesini ve geri getirme masraflarını ödemeyi peşinen kabul eder.

4.12. Gönderici 18 yaşından büyük olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Taşıma görevlisinin Gönderici’nin 18 yaşından küçük olduğunu tespit etmesi durumunda Taşıyıcı kargoyu kabul etmeme hakkını saklı tutar.

 

5.     Taşıyıcı’nın Hak ve Yükümlülükleri

5.1. Taşıyıcı, sözleşme kapsamındaki faaliyetlerini yasal mevzuat gereklerine, işbu sözleşmede belirtilen esas ve usullere uygun yerine getireceğini, Gönderici tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin usulüne uygun, süresi içerisinde yerine getirilmesi kaydıyla, taşımayı zamanında ifa edeceğini, işin gereği olan bilgi ve belgeleri doğru ve eksiksiz olarak temin edeceğini taahhüt eder.

5.2. Taşıyıcı, sözleşme ekleri ile taahhüt ettiği hizmetin ifası için yasal mevzuat uyarınca gerekli her türlü izin, ruhsat ve yetki belgesine sahip olduğunu ve bunları değişen yasal mevzuata göre güncel tutacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

5.3. Taşıyıcı, önceden belirlenmiş saatler içerisinde veya Gönderici’nin satın almış olduğu özel hizmetler kapsamında Gönderici’nin bildirdiği adresten kargo alımı yapar. Taşıyıcı, Gönderici’den teslim aldığı kargoyu, mevcut ulaşım süreleri ve dağıtım planına göre sevk eder. En son alım, ilgili adres için belirlenmiş en son alım saatinden sonra Taşıyıcı’ya bildirilse ya da teslim edilen kargo Taşıyıcı tarafından teslim alınsa dahi, bir sonraki gün sevk edilebilirler. Taşıyıcı, bu durumda gecikme sebebiyle sorumlu tutulamaz.

5.4. Taşıyıcı, kargoyu, internet sitesinde yayınlanan standart hizmet seviyesi taahhütleri kapsamında teslim eder (mücbir sebepler hariç). Taşıyıcı bunu yaparken Gönderici’nin yazılı muvaffakatını almadan başka taşıyıcıları ve taşıtları kullanarak taşıma işlemini gerçekleştirebilir. Bu tür taşımalarda tüm yasal sorumluluk ve yükümlülük Taşıyıcı’ya aittir.

5.5. Taşıyıcı, Gönderici tarafından gönderilen kargoyu, özel olarak isim belirtilmemiş ise adreste hazır bulunan herhangi bir kişiye imza karşılığı teslim etmekle yükümlüdür. Taşıyıcı, bu durumda kargoyu alan kişiden hüviyet ya da hüviyet yerine geçen resmi kimlik belgesini talep ederek teslimatı yapar. Taşıyıcı, teslimatın kanıtını elde etmek için elektronik cihaz kullanma hakkına sahiptir. Özel olarak belli bir kişiye teslim talep edilmiş ise, teslimin mümkün olmadığı durumlarda, adreste bulunamayan alıcılar için Taşıyıcı tarafından ‘’haber pusulası‘’ bırakılır. Alıcı’nın adreste bulunamaması durumunda kargo en fazla 3 (üç) iş günü bekletilir. Bekleme süresi içerisinde Alıcı’nın talebi doğrultusunda, Taşıyıcı ikinci kez kargoyu ilgili adrese teslim etmek için dağıtım teşebbüsünde bulunur. Bu teşebbüslerde kargo Alıcı’ya teslim edilememişse Gönderici’ye iade edilir ya da ek dağıtım ücreti karşılığında Alıcı’ya teslim edilir.

5.6. Taşıyıcı, Gönderici’nin ya da Alıcı’nın talebi üzerine, kargoyu kendi operasyon merkezinden teslim edebilir. Bu teslim şeklinde Alıcı, Taşıyıcı’nın operasyon merkezine gelerek kimlik ibraz etmek kaydı ile kargosunu teslim alabilir. Bu şekildeki kargo, normal şartlarda en fazla 3 (üç) iş günü Taşıyıcı merkezlerinde muhafaza edilir. Aksi bir talimat olmadığı sürece, bu süre sonunda Taşıyıcı teslim alınmayan kargoyu Gönderici’ye iade eder. Bu durumda , iade masrafı ile kargonun teslim edilmemesi ve alınmamasından doğacak her türlü masraf ve giderler Gönderici’ye aittir.

5.7. Taşıyıcı, taşınması tehlike doğurabilecek riskli kargoları kendi cihazları ile tarama ve muayene etme hakkını saklı tutar.

5.8. Taşıyıcı, Gönderici kaynaklı teslimat adresi değişikliği taleplerinde ilave ücret talep edebilir.

5.9. Teslimatlar ve iade alımları sadece dış koli sayısı bazında yapılır. Taşıyıcı’nın koli içi ürün tipi ve sayısına ilişkin herhangi bir sorumluluğu olmadığı gibi, Alıcı’nın Taşıyıcı’ya koli içi ürünü toplama ya da teslimat sırasında kontrol ettirme veya saydırma yetkisi bulunmamaktadır. Talep edilmesi durumunda bu tür hizmetler özel fiyatlamaya tabi tutularak uygulanır.

5.10. Taşıyıcı, 30 kg / 100 ds’yi geçmese dahi herhangi bir bağla birleştirilerek (ip, bant, vs.) teslim edilen paketleri ayırarak işlem yapma ve ücretlendirme hakkına sahiptir.

5.11. Özel ücretli hizmetler kapsamında yapılan taşımalarda, Taşıyıcı, kendi kusurundan kaynaklanmayan haller hariç olmak üzere, taahhüt ettiği zamanda teslim edemediği kargoların standart teslim ücretini aşan tutarını geri ödemeyi taahhüt eder.

 

6.     Taşıma Ücreti ve Ödeme

6.1. Kargo taşıma ücreti kargonun ölçüm/tartım sonucuna, gideceği uzaklığa ve Gönderici/Alıcı tarafından talep edilen özel hizmetlere (akşam teslimat, pazar günü teslimat, mobil alan hizmeti, vb.) göre hesap edilecektir.

6.2. Taşıması yapılan kargonun taşıma ücreti, taşınan kargonun gerçek ağırlığı ve hacim ağırlığı hesaplanarak (cm olarak en x boy x yükseklik / 3000) yüksek olan değer üzerinden faturalanır.

6.3. Taşıyıcı, Gönderici’ye, işbu sözleşme konusu olan taşımalarda parça başı olarak hesaplanmak üzere internet sitesinde yayınlanan taşıma ücretlerini uygulayacaktır. Taşıyıcı, internet sitesinde yayınlanan taşıma fiyatlarını değiştirme hakkına sahiptir.

6.4. Gönderici ve Alıcı, alacakları hizmetlerin bedellerini internet sitesi üzerinden ya da kapıda kredi kartı ile ödeyebileceği gibi kapıda nakit olarak da ödeyebilecektir. Taşıyıcı, ödeme yöntemlerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

6.5. Gönderici’nin internet sitesi üzerinden ödeme yapmayı istemesi durumunda, Gönderici tarafından internet sitesine girilen bilgiler ışığında taşıma ücreti ön provizyon tutarı olarak hesaplanacak ve Gönderici’nin kredi kartı hesabında ilgili tutar bloke edilecektir. Ölçüm-tartım işlemleri tamamlanıp fatura düzenlendikten sonra taşıma ücreti kredi kartından tahsil edilmiş olacaktır.

6.6. Gönderici talimatını verdikten sonra, adresine yönlendirilen Taşıyıcı görevlisi tarafından tartım/ölçüm işlemi yapılacak, kargo teslim alınacak ve düzenlenen fatura teslim edilecektir. Gönderici’nin kargo ücretini internet sitesi üzerinden daha öncesinde ödemiş olduğu durumlarda, internet sitesi üzerinde ödenen taşıma ücretinin Taşıyıcı Görevlisi tarafından tespit edilen ücretten daha az alması durumunda aradaki fark nakit ya da kredi kartı ile tahsil edilecektir. Taşıyıcı Görevlisi’nin tespit ettiği ücretin daha düşük olması durumunda ise aradaki fark 7 (yedi) gün içerisinde Gönderici’nin kredi kartı hesabına iade edilecektir.

6.7. Gönderici, internet sitesi üzerinden bir hizmet talebinde bulunduktan sonra, kargonun Taşıma Görevlisi tarafından teslim alınana kadar geçen süreçte, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin cayma hakkına sahiptir. Kargo, Taşıma Görevlisi tarafından teslim alındıktan sonra Gönderici’nin hizmeti almaktan cayması durumunda, Taşıyıcı gerçekleşen maliyetlerle ilgili ücretleri alma hakkını saklı tutar.

6.8. Alıcı ya da Gönderici’den kaynaklanan sebeplerle teslim edilemeyen ve Gönderici’ye iade edilen kargoya ilişkin taşıma ücreti, taşıma ücretiyle aynı tutarda tespit edilir ve Gönderici tarafından Taşıyıcı’ya ödenir.

 

7.     “Alıcı Ödemeli Kargo” Uygulama Esasları

7.1. Taşıma ücretinin Alıcı ödemeli olarak gönderilmesi durumunda Taşıyıcı Alıcı ile irtibat kurarak kargo ücretini ödeyeceğini teyit edecektir. Teslimat aşamasında, Alıcı’nın herhangi bir sebeple kargoyu teslim almayı kabul etmemesi veya kargo ücretini ödememesi durumunda teslimat yapılmaz. Taşıyıcı, ödeme konusundan doğan gecikme ve anlaşmazlıklarda hiçbir sorumluluk üstlenmez.

7.2. Gönderici, eğer kargo Alıcı tarafından kabul edilmez veya Taşıyıcı’dan kaynaklanmayan başka sebepler yüzünden teslim edilemez ise, kargonun taşıma ücretini, ayrıca taşıma ücretiyle aynı tutarda iade ve depolama masraflarını ödemeyi taahhüt eder.

 

8.     Kargoların Hasar ve Ziyanına İlişkin Sorumluluklar ile Sigorta

8.1. Kargonun, taşınmak üzere Gönderici’den teslim alındığı tarihten Alıcı’ya teslim edildiği tarihe kadar geçecek süre, garanti kapsamında olmayan, taşıması yasak, standart dışı ve sorumluluk belgesi ile taşınan kargolar hariç olmak üzere, Taşıyıcı’nın sigorta güvencesi kapsamındadır. Taşıyıcı, bu süre zarfında, kendisine sağlam teslim edilen ve kendi kusurundan kaynaklanan sebeplerle kargo muhtevasına ilişkin verilen ziyan ve hasarı kargo bedel ile sınırlı olarak tazmin etmeyi taahhüt eder.

8.2. Kargo, teslim sırasında Alıcı tarafından kayıtsız ve şartsız kabul edilmiş ise, sonradan herhangi bir nedene dayanılarak Taşıyıcı’nın sorumluluğu ileri sürülemez. Alıcı kargoyu teslim aldığında, kargo hasarsız ve sağlam olarak teslim edilmiş sayılır.

8.3. Kargonun teslimi sırasında hasarın anlaşılmasının mümkün olmadığı takdirde, hasarın anlaşılmasına müteakip ve kargonun tesliminden 7 (yedi) gün içerisinde bilirkişi marifeti ile, kargonun tetkik ve muayenesinin yaptırılması şartı ile, Taşıyıcı’dan tazmin talep etme hakkı doğar.

8.4. Kargonun hasarlı olması veya hasarlı olabileceği gerekçesiyle Alıcı tarafından kabul edilmemesi durumunda kargo teslim edilmez. Hasarlı veya hasarlı olduğu ileri sürülen kargo, Taşıyıcı’nın depolarında en fazla 3 iş günü bekletilir ve Gönderici’ye haber verilerek Gönderici talimatlarına göre hareket edilir. Bu tür durumlarda Taşıyıcı depolama ücreti alma hakkını saklı tutar.

8.5. Teslimat sırasında, Alıcı teslim almadan önce kargonun hasarlı olduğu tespit edilmişse hasarlı ya da eksik olduğu tespit edilen kargo, Alıcı ve Taşıyıcı yetkilisi tarafından tespit edilerek yazılı ya da elektronik ortamda tutulacak bir tutanak ile kayıt altına alınır. Bu durumda, Taşıyıcı, sigorta prosedürlerinin gerektirdiği şekil ve yöntemler ile oluşan zararı tazmin eder. Gönderici, sigorta prosedürlerinin gerektirdiği evrak ve bildirimleri süresi içerisinde ibraz etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, tazminat miktarı taşıma ücretiyle sınırlıdır.

8.6. Taşıyıcı kaynaklı olduğu tespit edilen hasarlı gönderiler Taşıyıcı güvencesi altında taşınmaktadır. Gönderinin kıymeti beyan edilmiş ve beyan edilen kıymetin kanıtlanması şartıyla onarım bedeli veya onarımı mümkün değilse ikame bedeli (gönderi içeriğinin maliyet bedeli) tazmin için dikkate alınır. Gönderici’nin tazmin talebinin işleme konulabilmesi için, kargonun teslim edilmesi gereken tarihi takip eden 7 iş günü içerisinde, Taşıyıcı’nın kanuni adresine ya da internet adresine yazılı olarak başvurması gerekir. Gönderici, bu sürelerin aşımında Taşıyıcı’ya karşı ileri sürülebilecek her türlü zarar ve tazminat talep hakkından feragat etmiş sayılır.

8.7. Ürüne zarar gelmediği halde, ambalaj hasarı nedeniyle tutanak düzenlenen hasarlar için sadece ambalaj bedeli tazmin edilebilir.

8.8. Taşıyıcı, orijinal koli bandı ile sarılı ve kapalı olarak teslim aldığı ve hasarsız bir şekilde teslim ettiği kolilerde oluşmuş koli içi hasar ve kayıplardan sorumlu değildir.

8.9. Taraflar herhangi bir hasar sonucunda emtiada meydana gelen hasarın artmaması için gerekli bütün önlemleri alacaktır.

8.10. Gönderici zarar ve ziyan taleplerinin incelenmesi ve Taşıyıcı haklarının savunulması konusunda, Taşıyıcı’nın sigortacısına gereken yardımda bulunmak ve her türlü evrakı sağlamak zorundadır.

8.11. Hasar-kayıp-eksik oluşması halinde, sigorta şirketinin hasarla ilgili talep ettiği tüm bilgi ve belgelerin Gönderici tarafından teslimi ve Gönderici’nin tazmin talebinde bulunması üzerinden 15 iş günü içerisinde hasar bildirimi değerlendirme işlemleri tamamlanarak sigorta şirketi ile ilgili süreçler başlatılacaktır. Bu süreç zarfında hasarlı ürün, Taşıyıcı’nın operasyon merkezinde muhafaza edilerek sigorta şirketi ve müşteri ile varılan mutabakat doğrultusunda işlem görür ya da Gönderici / Alıcı’ya iade edilir.

8.12. Teminat Dışındaki Haller;

  Taşınan emtianın olağan durumuna göre yetersiz veya uygun olmayan ambalajlamasından kaynaklanan hasar ve masraflar.

  Teslimat yapıldıktan sonra oluşan ve/veya teslimattan sonra tespit edilen hasar ve kayıplar.

  Taşıma ile ilgili gecikmeden veya teslim edilememeden doğan satış kaybı, kar kaybı ve bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla tüm dolaylı sorumluluk talepleri.

  Taşıyıcı’nın sorumluluğunu gerektirmeyen veya mücbir sebep sayılan haller.

 

9.     Kişisel Veriler

9.1. Taraflardan her biri, diğer tarafın kendisiyle paylaştığı kişisel verilerin muhafazası için gereken tüm önlemleri alacağını ve bu verileri sözleşmeye konu hizmetlerin sunulmasına yönelik amaçlar haricinde herhangi bir amaçla kullanmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

9.2. Gönderici ve Alıcı’ya ait e-posta, telefon, adres ve iletişim bilgileri yalnızca Taşıyıcı tarafından kargo teslim etme ve bilgilendirme hizmetleri için kullanılacaktır.

9.3. İşbu sözleşmenin konusu hizmete ilişkin olarak alt işveren çalıştırılması ve dolayısıyla taraflara ait kişisel verilerin alt işverene aktarılması gereken durumlarda, ilgili tarafın alt işverenle imza edeceği sözleşmenin asgari olarak işbu sözleşmedeki yükümlülükleri içerecek şekilde imza edilmesi gereklidir.

9.4. Taraflardan her biri, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini, kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek ve kişisel verilerin muhafazasını sağlamak amacıyla, uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli her türlü fiziki, teknik ve idari tedbirleri almakla yükümlü olup, aksi durumda ihlal eden taraf diğer tarafın uğrayacağı mahkeme kararı ile kesinleşmiş doğrudan zararları tazmin ile sorumlu olacaktır.

9.5. Taraflardan her biri, kendisi ile paylaşılan kişisel verilerin kanuni olmayan yollar ile başkaları tarafından elde edilmesi halinde bu durumu en kısa süre içerisinde diğer tarafa bildirecektir.

 

10.  Genel Hükümler

10.1. Ayaklanma, terör hareketleri, halk hareketleri, savaş, sabotaj, yangın, grev, lokavt, resmi bayram ve tatil günleri ile yürüme yasakları, taşımanın yapıldığı yolları etkileyen tabii afetler (aşırı yağış, sel, su basması, erozyon, dolu yağması, çığ düşmesi vb. gibi), araç trafiğini etkileyen anormal hava koşulları, yolların trafiğe kapalı olması, taşıyıcının aracının kaza yapması, vb haller ile tarafların makul kontrolünde olmayan haller mücbir sebep halleri olarak kabul edilecektir.

10.2. Internet, GSM ve iletişim hizmeti altyapısını sağlayan firmalardan kaynaklanan ve Taşıyıcı’nın sorumlu olmadığı arıza ve teknik sorunlar nedeniyle oluşabilecek aksaklıklardan dolayı Taşıyıcı sorumlu olmayacaktır.

10.3. Tarafların kayıtlarında herhangi bir uyuşmazlık veya anlaşmazlık tespit edilmesi durumunda Taşıyıcı’nın sistemlerinde tutulan kayıtlar geçerli kabul edilecektir.

10.4. Bu sözleşmenin tatbikatından doğabilecek anlaşmazlıkların hal mercii İstanbul Anadolu Mahkemeleri ve İcra Daireleri olacaktır.

10.5. İşbu sözleşmenin ekinde yer alan ekler işbu sözleşmenin ayrılmaz parçaları olup işbu sözleşme ile birlikte hukuken bağlayıcıdırlar.

10.6. Gönderici ve Alıcı işbu sözleşmenin şartlarını kabul ettiğini ve “yukarıdaki sözleşme metninin hepsini okudum” şeklinde işaretleyip onaylaması anında yürürlüğe girmiş olduğunu kabul ve beyan etmiştir.

 

Ekler:

Ek 1. Taşınması Yasak Kargolar Listesi

Ek 2. Belirli Şartlarda Taşınacak Kargolar Listesi

Ek 3. Standart Dışı Kargolar Listesi

Ek 4. Özel Sorumluluk Belgesi Örneği

 

 

EKLER

 

Ek 1. Taşınması Yasak Kargolar Listesi

  Tabiatları ve mahiyetleri veya ambalajları dolayısıyla kişileri tehlikeye düşürebilecek, posta gönderilerine zarar verebilecek, parlayıp alevlenebilecek veya patlayabilecek tehlikeli maddeler ile benzeri maddeler.

  Bozulabilecek biyolojik maddeler ve radyoaktif maddeler

  Afyon, morfin, kokain ve esrar gibi uyuşturucu maddeler.

  İlgili kamu kurumlarınca, gönderilmesine yazılı izin verilenlerin dışında canlı-cansız hayvanlar.

  Üzerinde genel ahlak kurallarına aykırı veya güvenliği bozucu ve bir suç işlenmesini teşvik edici işaret resim ve yazılar taşıyan posta gönderileri.

  İlgili mevzuat ile alınması, satılması, taşınması veya elden ele geçmesi yasak edilen her türlü madde.

  Para, çek, senet vb. kıymetli evrak ile altın, gümüş gibi değerli taşlar ve ziynet eşyaları.

  Kısa sürede bozulabilecek; et, tavuk, balık, bağırsak, ham deri, mutfak yağları ve yumurta, sıvı deterjan, makine yağları, plastik ve yağlı boyalar.

  İnce ambalaj içinde ağır, sivri, ambalajı yırtabilecek maddeler.

  Fabrika ve bayileri arasında gönderilen boş av tüfekleri ve onların parçaları dışında, mermi, boş kovan, tabanca ve her türlü ateşli silahlar.

  Sarımsak, soğan vb. kokusu diğer gönderilere sinebilecek ürünler.

  Organ ve cenaze

  Tütün ve tütün mamulleri.

           

Ek 2. Belirli Şartlarda Taşınacak Kargolar Listesi

  Taşıma esnasında ambalaj yetersizliğinden dolayı zarar görebilecek ve orijinal ambalajında olmayan gönderiler (orijinal ambalajı açıldıktan sonra tekrar aynı ambalajla taşınan kargolar orijinal ambalajında kabul edilmemektedir), tarafların karşılıklı olarak imzalayacağı "sorumluluğa dair belge" ile taşınabilmektedir.

  Ambalajı Taşıyıcı tarafından yeterli görülmeyen gönderiler (seramik, porselen, vitray, cam ve camdan yapılmış eşyalar, ayna, mermerden yapılmış eşyalar, tutkal, arap sabunu, peynir, turşu, salça, sandalye, koltuk, açılıp kapanan masa, küçük boyutlu ev eşyaları ve bunların parçaları, avize, oto camları, ampul, abajur, pastırma, sucuk, narenciye ve hediyelik diğer meyveler, vb.) Gönderici tarafından ambalajın yeterli olduğuna ve ambalaj yetersizliğinden kaynaklanacak sorumluluğun Gönderici’ye ait olduğuna dair yazılı beyan verilmesi halinde taşınabilir.

  Tek parça 30 kg'yi geçmeyen sağlam sandık veya kafes içine konmuş malzemeler (vida, zincir, somun, çivi, kelepçe gibi metalden yapılmış malzemeler, çemberle bağlanmış kaporta, direksiyon mili, aks, kepçe kazması, sondaj malzemesi, drenaj borusu, dikenli tel, inşaat makine parçası, motor, diferansiyel, şanzıman ve parçaları, hidrolik pompa, sanayi vanası, inşaat asansörü, kelepçeler, matbaa giyotini, kalın plastik ambalajlara konmuş, fotoğraf stüdyoları için hazırlanmış sıvı solüsyonlar ve benzeri tıbbi malzemeler, içindeki sıvı tamamen boşaltılmış ve sağlam ambalaj içine konmuş akü, rulo haline getirilmiş ve bağlanmış ambalajı sağlam halı ve kumaş, film ve ses kasetleri, metal film makaraları, vb) taşınabilir.

  Yanıcı, yakıcı, patlayıcı, zehirleyici ve fena kokulu olmayan sıvı maddeler, sağlam (plastik, çelik, alüminyum) bidon veya kaplarda taşınabilir. Yangın söndürme cihazı orijinal ambalajında taşınabilir.

  İçeriği gereği bozulabilecek soğuk zincir ürünleri taşımalarımız standart şartlarda yapılmakta olup, sıcağa, soğuğa, ısı değişikliklerine, nem ve benzer ektilere karşı özel koruma taahhüdü verilmemektedir .

 

 

Ek 3. Standart Dışı Kargolar Listesi

  Tek parçada 30 kg / 100 desi üzeri veya uzunluk, genişlik ya da yükseklik ölçülerinden birisi 1,2 metreden büyük kargolar.

  Paletli ürünler.

  Koşu bandı, baza, gardırop, demonte durumda mobilya, koltuk takımı, genç odası, buzdolabı, çamaşır makinası, çamaşır kurutma makinası, bulaşık makinası vb. bir kişi tarafından taşınması mümkün olmayacak ağırlık ve hacimdeki ürünler.